Zbliża się lato i jeśli już zacząłeś myśleć o tym, co będziesz jadł, to jesteś we właściwym miejscu. Oto zdrowe dania na ciepłe dni.
Zupa z dyni
Jest to wspaniały przepis, który nadaje się na lato. Dynia jest bardzo bogata w minerały i witaminy, więc będzie to dobry wybór dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać.
Składniki:
1 filiżanka puree z dyni
1 szklanka mleka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa świeżych liści mięty
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w rondlu i smaż cebulę przez 5 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku i smaż przez kolejne 5 minut. Teraz dodaj pozostałą oliwę na patelnię i dodaj czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Teraz dodaj puree z dyni i mleko. Wymieszaj i wyłącz ogień. Dodaj liście mięty i pozostaw na 10 minut.
Sałatka z pomidorów i ogórków
To idealna sałatka na ciepłe dni. Pomidory i ogórki mają mało kalorii i są bardzo pożywne. Utrzyma Cię w pełni przez cały dzień i nie pozostawi uczucia głodu.
Składniki:
3 pomidory
2 ogórki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 łyżki pietruszki
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory i ogórki pokrój na małe kawałki i umyj letnią wodą. Pozostawić do wyschnięcia. Przełóż pomidory i ogórki do miski i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj oliwę z oliwek, pietruszkę oraz sól i pieprz.
Makaron z brokułami i serem
Myślę, że każdy zna to danie i na pewno je pokocha. Jest ono bardzo zdrowe i pożywne, więc możesz uczynić z niego regularną dietę.
Składniki:
400 gramów makaronu
200 gramów brokułów
50 gramów sera cheddar
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron we wrzącej wodzie. Pokrój brokuły na małe różyczki i przełóż do miski. Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek. Gotuj go przez 2 minuty i dodaj brokuły. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Ryż z warzywami
Jest to najlepsza opcja dla osób, które nie są fanami niewegetariańskiego jedzenia. To danie jest bardzo proste i łatwe do wykonania.
Składniki:
200 gramów ryżu
½ cebuli
100 gramów groszku
100 gramów marchewki
5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki cynamonu
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmażaj cebulę przez 5 minut. Dodaj marchewki i wymieszaj je. Teraz dodaj kurkumę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Po wymieszaniu dodaj czosnek i groszek. Przykryj rondel i pozwól mu się gotować przez