8 prostych i zdrowych dań na ciepłe dni

Zbliża się lato i jeśli już zacząłeś myśleć o tym, co będziesz jadł, to jesteś we właściwym miejscu. Oto zdrowe dania na ciepłe dni.

Zupa z dyni

Jest to wspaniały przepis, który nadaje się na lato. Dynia jest bardzo bogata w minerały i witaminy, więc będzie to dobry wybór dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać.

Składniki:

1 filiżanka puree z dyni

1 szklanka mleka

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa świeżych liści mięty

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w rondlu i smaż cebulę przez 5 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku i smaż przez kolejne 5 minut. Teraz dodaj pozostałą oliwę na patelnię i dodaj czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Teraz dodaj puree z dyni i mleko. Wymieszaj i wyłącz ogień. Dodaj liście mięty i pozostaw na 10 minut.

Sałatka z pomidorów i ogórków

To idealna sałatka na ciepłe dni. Pomidory i ogórki mają mało kalorii i są bardzo pożywne. Utrzyma Cię w pełni przez cały dzień i nie pozostawi uczucia głodu.

Składniki:

3 pomidory

2 ogórki

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

3 łyżki pietruszki

1 ząbek czosnku

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory i ogórki pokrój na małe kawałki i umyj letnią wodą. Pozostawić do wyschnięcia. Przełóż pomidory i ogórki do miski i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj oliwę z oliwek, pietruszkę oraz sól i pieprz.

Makaron z brokułami i serem

Myślę, że każdy zna to danie i na pewno je pokocha. Jest ono bardzo zdrowe i pożywne, więc możesz uczynić z niego regularną dietę.

Składniki:

400 gramów makaronu

200 gramów brokułów

50 gramów sera cheddar

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron we wrzącej wodzie. Pokrój brokuły na małe różyczki i przełóż do miski. Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek. Gotuj go przez 2 minuty i dodaj brokuły. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Ryż z warzywami

Jest to najlepsza opcja dla osób, które nie są fanami niewegetariańskiego jedzenia. To danie jest bardzo proste i łatwe do wykonania.

Składniki:

200 gramów ryżu

½ cebuli

100 gramów groszku

100 gramów marchewki

5 łyżek stołowych oliwy z oliwek

1 łyżeczka kurkumy

1/3 łyżeczki cynamonu

1 ząbek czosnku

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmażaj cebulę przez 5 minut. Dodaj marchewki i wymieszaj je. Teraz dodaj kurkumę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Po wymieszaniu dodaj czosnek i groszek. Przykryj rondel i pozwól mu się gotować przez